Olisiko aurinkoa seuraava järjestelmä sittenkin parempi?

Tähän kysymykseen tulee törmättyä lähes aina kun aurinkoenergiasta keskustellaan. Aurinkoa seuraava järjestelmä engl. solar tracker kääntää paneelikentän kohti aurinkoa. Aurinkoa seuraavan järjestelmän hienoin ominaisuus on sen tuottokäyrä. Varsinkin aurinkoisena päivänä aurinkoa seuraavan paneelikentän teho nousee varsin nopeasti korkealle auringon nousun jälkeen ja pysyy korkealla koko päivän, kunnes aurinko alkaa laskea.

Vaikka aurinkoseuraaja tuntuu loistavalta ratkaisulta, niin sen tuoma etu vuosituotannossa on kuitenkin yllättävän pieni. Erilaisten tutkimusten ja omankin kokemuksen perusteella sen tuoma lisä vuosituotantoon on Suomessa parhaimmillaankin noin 30-40% optimaaliseen kiinteään asennukseen verrattuna. Jotta tähän on mahdollisuus päästä, niin seuraaja vaatii ympärilleen paljon tilaa eikä seuraajia kannata asentaa kovin lähelle toisiaan, jotta ne eivät varjostaisi toisiaan.

Tätä pientä eroa selittää suurelta osin se, että Suomessa noin 40% auringonvalosta tulee hajasäteilynä. Eli vaikka paneelit eivät olisi suunnattuna lainkaan kohti aurinkoa, niin ne tuottavat edelleen varsin hyvin. Osa päivistä on myös pilvisiä. Silloin säteily tulee hajasäteilynä pilvien kautta. Tällaisina päivinä aurinkoseuraaja ei anna käytännössä mitään etua verrattuna kiinteään asennukseen.   

Talvikuukausina aurinko paistaa, silloin kun paistaa, suhteellisen matalalta eteläsektorista. Tällöin seuraaja voi olla vaikka pysäytettynä eikä se juurikaan vaikuta tuotantomäärään. Suurin hyöty saadaankin kesäkuukausina, jolloin aurinko paistaa aamuvarhaisesta iltamyöhään. Tällöinkin on huomattava, että auringon paistaessa matalalta on sen säteilyteho hyvin pieni. Auringon ollessa enää 15 astetta horisontin yläpuolella ei sen säteilyteholla ole enää juurikaan merkitystä.

Jos halutaan esimerkiksi 10kWp järjestelmä, esimerkiksi 24 á415W paneelia, niin se on pinta-alaltaan jo noin 47 neliömetriä. Tämä johtaa helposti yli 6 metriä korkeaan ja 9 metriä leveään laitteeseen. Tällaisessa seuraajassa tuulikuorma on jo suuri ja vaatii melkoiset perustukset tai varmistukset maahan.

Aurinkopaneelien edullinen hinta on seuraajien kannalta huono asia. Seuraaja on mekaaninen laite, joka vaatii sähköisen ohjausjärjestelmän ja toimilaitteet. Oikein toteutettuna ohjausjärjestelmä ei vaadi paljon energiaa eivätkä toimilaitteet vaadi juurikaan tehoa. Ohjausjärjestelmä ja monimutkaisempi mekaniikka kuitenkin tarvitaan. Se johtaa tietysti suurempiin investointi ja huoltokustannuksiin. Lopputulos on se, että vaikka seuraaja tuottaa suotuisassa paikassa 30-40% enemmän vuodessa, niin maksaa se kuitenkin helposti 2-3 kertaa enemmän kuin kiinteä järjestelmä.

Aurinkoseuraajissa on kuitenkin oma viehätyksensä ja joissakin kohteissa ne saattavat olla hyvinkin järkeviä. Esimerkiksi silloin kun käytettävissä oleva tila rajoittaa asennusta, mutta ympäristö on kuitenkin riittävän avoin seuraajalle.   

error: Sisältö on suojattu!